marți, 8 mai 2012

BIBLIOTECA NATIONALA A ROMANIEI


         




                     SEDIU NOU PENTRU BIBLIOTECA NATIONALA



               Aşteptat de peste patru decenii, evenimentul inaugural al deschiderii noului sediu al Bibliotecii Naţionale a României a avut loc luni, 23 aprilie, într-un context simbolic cu valenţe multiple: 23 aprilie este data la care sărbătorim Ziua Naţională a Bibliotecarului şi Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, iniţiată de UNESCO în anul 1995. Alegerea zilei de 23 aprilie cu aceasta simbolică este legată de trecerea în nefiinţă, în 1616, a două spirite tutelare ale culturii universale: Miguel de Cervantes şi  William Shakespeare. Din perspectiva calendarului creştin, 23 aprilie este ziua Sfântului şi Măritului Mare Mucenic Gheorghe, purtător de biruinţă. Actul inaugural semnifică, aşadar, biruinţa Culturii asupra ignoranţei şi întunericului.
            Timp de o săptămână, manifestările s-au derulat sub deviza O PERSPECTIVĂ ASUPRA CULTURII – BIBLIOTECA NATIONALA A ROMÂNIEI, context în care au fost prezentate publicului larg activităţile şi misiunea unei biblioteci naţionale, zonele de interferenţă ale acesteia cu celelalte tipuri de biblioteci (publice, specializate, de învăţământ, de cercetare), precum şi raporturile dintre biblioteca naţională şi alte instituţii infodocumentare: muzeee, arhive, centre culturale. 
           Cu siguranta, cine va pasi pentru prima data in noul sediu al Bibliotecii Nationale, nu se poate sa nu simta o bucurie si o multumire aparte, caci, in sfarsit, cultura noastra va fi reprezentata cu cinste, asa cum este firesc, caci cea care reflecta nivelul culturii unei tari este insasi Biblioteca Nationala a tarii respective.
            Biblioteca Nationala a Romaniei pune la dispozitia uitilizatorilor sai 14 sali de lectura mari, 6 sali de conferinte, o aula de 400 de locuri, 30.000 de metri patrati de spaţiu de depozitare de carte şi 15.000 de metri patrati de spatii multifunctionale pentru expozitii, auditii, librarii si cafenele.
          Dar cel mai important este faptul ca intregul fond documentar pe care-l detine, va fi disponibil iar utilizatorii pot avea acces la documentele care ani de zile au fost blocate tocmai din lipsa spatiului, fiind depozitate in locatii diferite si inaccesibile utilizatorilor.



Cateva imagini din sediul Bibliotecii Nationale   



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu