marți, 8 mai 2012

9 MAI - ZI DE SARBATOARE


Triplã sãrbãtoare: 9 mai, Ziua Independentei, Ziua Victoriei si Ziua Europei



            TREI ÎN UNA Pe 9 mai, se sãrbãtoresc trei mari evenimente importante pentru poporul român: Ziua Independentei – 9 mai 1877, Ziua Victoriei- 9 mai 1945 si Ziua Europei.

                   Prima dintre sãrbãtori, aceea a Zilei Independentei din 1877, este consideratã de istorici ca fiind falsã, independenta fiind sãrbãtoritã pe vremea monarhiei românesti pe 10 mai. În tara noastrã, se pare cã Ziua Indepedentei este încã sãrbãtoritã pe 9 mai, datã consideratã falsã, ea fiind aleasã de cãtre comunisti, dupã 1947, ca sã nu aibã nicio legãturã cu Monarhia. Au trecut 135 de ani de la proclamarea Independentei de Stat a României si nu sunt foarte multi cei care-si amintesc ce înseamnã aceastã zi. 
                    Cel de-al doilea eveniment pe care îl asociem cu efigia zilei de 9 Mai este victoria dobânditã împotriva fascismului german, victorie la care tara noastrã si armata au avut o contributie demnã de toata consideratia. La 9 Mai 1945, sub loviturile concentrice ale fortelor Natiunilor Unite, Germania nazistã a fost silitã sã capituleze neconditionat, astfel cel de-Al II-lea Rãzboi Mondial declansat de axa Berlin- Roma- Tokio, în anul 1939, a luat sfârsit în Europa.    
                                                                                                                                           Ziua Europei marcheazã rezultatele înregistrate de Uniunea Europeanã: pace de duratã, cooperare economicã, liberã circulatie. Aniversarea reprezintã si o ocazie de a afla mai multe despre UE, participând la evenimente si actiuni pentru toate vârstele. La data de 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe, propunea Frantei, Germaniei si altor tãri europene gestionarea în comun a productiei de cãrbune si otel. Acest apel a reprezentat primul pas cãtre crearea Uniunii Europene de astãzi – o structurã formatã din 27 de tãri, unite în respectul fatã de libertate si principiile statului de drept, dar care recunosc si apreciazã, în acelasi timp, diversitatea cetãtenilor europeni. Aniversarea declaratiei Schuman este celebratã astãzi drept Ziua Europei.


              Si-atunci, cu mandria de a fi roman, indiferent de vreme ...
                           si de vremuri...de trei ori:
                     LA     MULTI   ANI   TUTUROR   ROMANILOR   !!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu