vineri, 27 aprilie 2012

SCOALA ALTFEL 2 - 6 aprilie

PROGRAMUL ''SCOALA ALTFEL'' - o premiera pentru Romania
        Ministerul Educatiei a hotarat ca in perioada 2-6 aprilie 2012 in scoli si gradinite sa se desfasoare programul Scoala Altfel. Este un program dedicat activitatilor educative extracuriculare si extrascolare, principalul obiectiv al acestuia fiind implicarea elevilor si a profesorilor in activitati de educatie non-formala, care sa puna in valoare talentele, preocuparile  extrascolare si competentele elevilor, in domenii cat mai diverse si interesante.
          La biblioteca pe 2 aprilie -ZIUA INTERNATIONALA A CARTII PENTRU COPII - in care omagiem si nasterea scriitorului  HANS  CHRISTIAN ANDERSEN, am avut actiuni cu elevii claselor II - IV, carora le-am pus proiectii din povestile acestui autor si au citit fragmente din opera  acestuia.





          Pe 3 aprilie biblioteca s-a umplut cu piticii de la gradinita carora le-am facut o prezentare a bibliotecii dupa care am vizionat impreuna Alba ca Zapada si cei sapte pitici si desene cu iepurasi de Paste.  Au fost foarte incantati, au cantat si au dansat impreuna cu piticii din poveste si a ramas stabilit ca in fiecare saptamana sa intram in LUMEA POVESTILOR, vizionand impreuna o poveste la alegerea lor. 
           Restul saptamanii am avut actiuni pe diverse teme cu elevii claselor V - VIII, mai toate actiunile fiind derulate in functie de dorintele lor ceea ce i-a incantat teribil pentru ca am facut schimb de roluri, dandu-le posibilitatea sa fie bibliotecari pentru cateva minute. 
                                           Am incercat ceva si ... ALTFEL!


           

joi, 26 aprilie 2012

HAI PE NET ! 2012


       Si biblioteca Movilita a initiat Campania ''Hai pe net! 2012'' in cadrul careia face o invitatie tuturor locuitorilor comunei la informare si documentare .
   
        Fundatia EOS cu sustinerea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale si a Consortiului Alianta Digitala pentru Romania, lanseza in perioada 26 - 30 martie campania Hai pe net! 2012.
        Hai pe net! este o campanie nationala de incluziune digitala organizata de fundatia EOS  Romania in parteneriat cu telecentre, biblioteci, scoli, PAPI si alte organizatii si institutii dedicate alfabetizarii digitale in Romania.
         Anul acesta campania isi propune sa aduca online peste 10000 de utilizatori noi, oameni care fie nu au folosit niciodata internetul, fie invata sa foloseasca servicii noi ( ex. cumparaturi sau plati         online, cursuri de formare profesionala online, participare in comunitati sociale virtuale).
          



           Cateva imagini de la aceasta actiune

8 MARTIE - ZIUA FEMEII

      Ziua Internationala a Femeii 
      Traditia celebrarii femeii dateaza inca din vremea grecilor. Pe atunci, inclusiv maretii zei din Olimp aveau o zi in care sarbatoreau pe zeita Rhea, zeita mama a tuturor, asociata deseori cu pamantul.
       Astfel, odata cu ei si pamantenii sarbatoreau femeia-mama, creatoarea tuturor fiintelor vii si simbol al renasterii perpetue. Astazi, ziua de 8 martie celebreaza femeia la toate varstele, zambetul, gingasia, generozitatea si daruirea ei.
       De 8 martie femeilor si fetelor li se daruiesc cadouri, flori si alte atentii.  

       Si de la mine pentru toate fetele : un calduros LA MULTI ANI!
            o masinuta cu flori si....
                 o poezie...  

24 IANUARIE - UNIREA CEA MARE

24 Ianuarie 1859 - Unirea Principatelor romane sub Alexandru Ioan Cuza


    Astazi  vom sarbatori 153 de ani de la Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca savarsita la 24 ianuarie prin alegerea ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza in ambele tari romanesti: al Moldovei pe 5 ianuarie si al Tarii Romanesti pe 24 ianuarie. La ora 14:00, la biblioteca comunala ''Ion Creanga'', Movilita va avea loc o manifestare culturala dedicata acestei sarbatori. Vom avea o videoproiectie cu materiale pe aceasta tema si lecturarea unor articole privind istoricul si insemnatatea acestei zile. Vom incheia cu cantece si poezii despre Unire. 
       Unirea Tarii Romanesti cu Moldova, infaptuita la 24 ianuarie 1859, reprezinta actul politic care sta la baza Romaniei moderne si a formarii natiunii romane. Imprejurarile istorice nu au permis unirea simultana a celor trei tari romane - Moldova, Transilvania si Tara Romaneasca. Statul national roman s-a format treptat, incepand cu  unirea din 1918, cand lupta de eliberare nationala a poporului roman v-a fi incununata de victorie.
        Alexandru Ioan Cuza infaptuitorul Unirii de la 24 ianuarie 1859, face parte dintr-o veche familie moldoveneasca, din partile Falciului, familie de cluceri, spatari, comisi, ispravnici. Alexandru Ioan Cuza s-a nascut la Barlad, pe 20 martie 1820. A invatat pana in 1831 la Iasi, unde a avut colegi pe cativa dintre viitorii sai colaboratori, intre ei fiind si Vasile Alecsandri. E trimis apoi la Paris, unde isi ia bacalaureatul in litere. Intors in tara, a intrat in armata si s-a casatorit in 1844 cu Elena Rosetti. In timpul evenimentelor din 1848 Cuza a fost in primele randuri, a luat cuvantul la adunarea de la Hotelul Petersburg din Iasi, cerand infaptuirea unor reforme democratice. Printre fruntasii adunarii arestati din ordinul domnitorului Mihai Sturza s-a aflat si Cuza; a reusit apoi sa scape de sub paza si sa fuga in Transilvania. Cuza are ocazia sa participe la  Marea Adunare de la Blaj de la 15 mai 1848, dupa care se retrage in Bucovina. In timpul domnitorului Grigore Ghica s-a reintors in tara si in perioada pregatirii unirii indeplinea functia de parcalab la Galati. Ca forma de protest fata de falsificarea alegerilor pentru adunarile ad-hoc din Moldova, Cuza si-a dat demisia din functia de parcalab.


        Mai intai a fost Moldova
Patriot cu idei liberale, nu radicale insa, Cuza a fost acceptat chiar si de partizanii celor doi Sturza care candidau sustinuti de conservatori. La 5 ianuarie 1859, a fost ales domnitorul Moldovei cu unanimitatea voturilor deputatilor prezenti in Moldova. In drum spre Constantinopol, delegatia Moldovei s-a oprit si la Bucuresti influientand reprezentantii Partidei Nationale din adunarea electiva.


         A urmat Tara Romaneasca


Acum 153 de ani, in ziua de 24 ianuarie 1859, Cuza a fost ales si domn al Tarii Romanesti. Alegerea sa a produs in intreaga tara o puternica explozie de entuziastm. Entuziasmati de victoria obtinuta de confratii unionisti moldoveni, deputatii munteni din Adunarea Electiva dau votul lor la 24 ianuarie 1859 aceluiasi Alexandru Ioan Cuza, transpunand astfel, in fapt, peste prevederile Conventiei de la Paris, dorinta natiunii romane Situatia nou creata in cele doua principate urma sa faca obiectul discutiilor Conferintei internationale de la Paris. Inca din aprilie 1859 Franta, Rusia, Anglia, Prusia au recunoscut dubla alegere. Poarta  otomana si Austria au recunoscut abia in septembrie 1859.




                     24  IANUARIE  1859       -  24 IANUARIE  2012




                153 DE ANI DE LA MAREA UNIRE A PRINCIPATELOR ROMANE




joi, 19 aprilie 2012

MOVILITA SE PREZINTA:







                ISTORICUL LOCALITATII


         Denumirea localitatii provine de la movilele situate de-a lungul drumului celei de-a doua poste, movile ce ajutau la orientarea postalioanelor. In anul 1841 s-a infiintat localitatea Movilita, in jurul postalionului cu acelasi nume. Primele asezari omenesti din aceasta zona erau reprezentate de hanuri domnesti, care asigurau hrana si cazare calatorilor. Unul din primii locuitori ai comunei a fost Nita Movileanu, carciumar al uneia din hanurile de atunci. Localitatea Movilita datorita numarului mic de                  locuitori, a apartinut la inceput de comuna Dridu dar din 1908 se desprinde de aceasta si va fi cuprinsa in comuna Chiroiu pentru ca abia in anul 1926 sa fie declarata comuna de sine statatoare.
      OBIECTIVE CULTURALE
Pot fi considerate Monumentul Eroilor ridicat in memoria celor cazuti in cel de-al doilea razboi mondial care se afla in fata sediului politiei comunale precum si cele doua troite din comuna. Insa cele mai reprezentative obiective culturale sunt bisericile din localitate. Satul Movilita detine doua biserici, una in Movilita Noua ce are hramul Sf. Gheorghe construita in anul 1906. Cealalta biserica se afla in Movilita Veche pe drumul national DN2, construita in anul 1945 si are hramul Sf. Dumitru. Biserica din satul Bitina a fost construita intre anii 1852-1859 si are hramul Sf. Nicolae

         IMAGINI DIN LOCALITATE
                scoala cu clasele I - VIII
                primaria
                politia si Monumentul Eroilor
                gradinita si biblioteca comunala 
















       Troitele la intrarea in localitate
           la drumul spre Bitina







           
 Bisericile din Movilita Noua si 
                                     Movilita Veche